Elköltöztünk




Elkészült a weboldalunk, úgyhogy ezentúl ott találkozunk.
Csodálatos lett és mindig friss infókkal lesz teli és van virtuális kiállítótermünk meg minden más jó...

Ugrás ide:







2009. május 29., péntek

Laca-Laca


ezt a fotót az "a kutya neve, kutya" küldetés utolsó eligazitásán csináltam teszkógazdaságos ISO100ra egy KIEV II masinával... aminek csak egy nagyon komoly baja van... vissza kell adnom.

2009. május 28., csütörtök

Játék No3. - Kik vannak a képeken?



Donki Bélla Hóte és fegyverhordozója Szancsó Laca Panza :-)



2009. május 23., szombat

Teszkó újratöltve

Jöjjön egy rövidke útmutató a már bemutatott Tesco-s "egyszerhasználatos" fényképezőgép újratöltéséhez.

Nem igényel sem agysebészi pontosságot, sem műanyagforrasztói tapasztalatokat, sőt még érettségi sem nagyon kell hozzá.

Kezdetnek az illsztéseknél érdemes körben bevágni a gyönyörű papír borítást, hogy majd le tudjuk választani a hátlapját. Én speciel eltávoltítottam az egész Tesco-s "ruháját", de hát mindenki jó izlésére bízom, hogy melyik alternatívát választja.


Ha ezzel megvagyunk kétoldalt körmünkkel felfeszítjük a hátlapot és könnyedén levesszük. Bal oldalt találunk egy kivehető, nem éppen precízen beillesztett orsót, amibe a filmünk elejét fogjuk belefűzni. Érdemes odaragasztani kicsit szigetelőszalaggal, hogy a későbbiekben a film áttekerésénél véletlenül se fusson le az orsóról. Természetesen Tesco filmmel töltöm újra, mimással is lehetne...:)


Miután visszapattintottuk a hátlapot, a gép elejéhez tereljük a már magas szintre edződött szakértői figyelmünket. A bal felső sarokban a "markolat" mellett találunk egy kis nyílást és abban egy kis nyelvet. Ez a nyelvecske fékezi a film arrébbtekerő orsót és azt a csodálatosan kattogó kereket. Ezt a nyelvecskét kell hátranyomni a markolat irányába, hogy a féket kioldjuk, és a gép alján, az előbbiekben említett orsót egy vastagabb élű csvarhúzóval addig tekerni, amíg az egész tekercs filmet át nem csavarjuk a tubusból az orsóra. Fontos, hogy a fékező nyelvecskét tartani kell miközben a filmet tekerjük át, mert amint elengedjük beakad a fék és megáll a folyamat! Valamint vigyázzunk hogy a csvarhúzó éle ne csússzon ki az orsóból mert a filmszalag rugalmasságának köszönhetően az leugorhat az orsóról (ha nem fogadtuk meg a fenti tanácsot és nem ragasztottuk oda), és ilyenkor nem marad más mint kinyitni a gépet, levágni a már kihúzott részt és újratekerni. Így könnyedén megrövidíthetjük a pl 36 kockára tervezett tekercsünket. :)
Miután szépen egyszuszra áttekertük az egész tekercset, elengedjük a nyelvecskét is és az orsót, és már indulhat is a fotózás.

2009. május 21., csütörtök

"Beköltöztünk"

Kicsit megkésve ugyan de azért itt van az újabb bejegyzés a nagyonkomoly klubunk alakulásáról. Tehát kedden este bevittük a csemadokba amit sikerült otthon apáink régi fotóskorszakából összegyűjteni. Lett is szép kis arzenálunk ami két nagyítót két szárítót, hívótankot, tálcákat, csipeszeket, piroségőt...és még hasonló apróságokat jelent. Ja és még befutott dtk és kalmik kollega is akik szintén hoztak egy nagyítót és pár kelléket. Igaz hogy egyelőre csak egy üres szoba sarkában kaptak helyet, (közben rájöttünk hogy ez az üres szoba lenne a legideálisabb egy kisebb stúdiónak) mivel nyersanyagunk még nincsen. Ezúton kérjük tehát kedves FujiPétert, hogy szedje össze magát és csináljon egy árajánlatot nyersanyagra, és ezúton kérünk mindenkit, hogy ha betévednek filmet kihivatni vagy összefutnak vele az utcán akkor említsék ezt meg neki :) hogy aztán csináljunk is már valamit, ne csak az legyen a klubtevékenység, hogy fél óra csemadok előtt cigizés után megyünk kofolára... ;) Ja és ne feledkezzünk el az asztalról sem!

Az emberek legnagyobb prblémáinak okozója legtöbb esetben a pénz. Pontosabban a pénz hiánya, na hát ez alól mi sem vagyunk kivételek. Annyiban szerencsénk volt úgymond hogy helyet kaptunk "ingyen" és nem kell bérletet meg rezsit fizetni, de ezen felül a többi dologhoz pénzre lesz szükségünk. Arra nem nagyon számíthatunk , hogy majd valaki a két szép szemünkért megáld minket pár száz euróval, úgyhogy ha nem akarunk a saját zsebünkhöz nyúlni ami eleve nem is lenne jó ötlet hiszen a klub nem csak két emberről szól akik megegyeznek egymás közt, akkor egyetlen lehetőségünk ha pályázatokon veszünk részt és innen fogunk megpróbálni pénzt szerezni. Mivel pályázni csak jogi személy pályázhat, ezért magunkra kéne ölteni a "polgári társulás" jogi formát. Összegyűjtöttem ezzel kapcsolatban az infókat meg formanyomtatványokat, annyira még nem merültem bele de nem egy bonyolult procedúra.
Létezik városi pályázat is ahol meg lehetne próbálkozni, de ehhez valamit villantani kéne, hogy egyáltalán tudjanak róla az emberek, hogy létezünk.

Ehhez lenne nagyon jó dtk kolega ötlete, hogy rendezzünk kicsinyke városunkban jól bevált budapesti és pozsonyi mintára egy fotómaratont, amit meg lehetne hirdetni és elcsábítani mindenkit akit kicsit is szeret fotózni és érdekli a dolog...kitűzni egy napot, kitalálni pár érdekes témát, megszabni filmes és/vagy digitális kategóriát...start és cél lehetne a csemadok épülete, ott van hely is, és megszabnánk, hogy egy "játékos" maximum mondjuk 10 képet adhatna le egy bizonyos határidőn belül, amiből csinálnánk egy internetes galériát a kaptáron belül aminek ők is biztos örülnének, és a szavazás végére minden kategóriában meghírdetnénk a nyerteseket, és a nyertes képekből pedig csinálnánk egy kiállítást, vagy a csemadokban, vagy valamelyik galériában, ha beengednek, de sztem simán :)
Ez pénzbe nem kerülne a képek költségét mindenki saját maga fedezné, a kiállítási képek kidolgozását kéne csak megoldani valahogy nomeg a pár plakát nyomtatását, amivel kiplakátolnánk pár helyen a fotómaratont...
Nagyjából ez lenne az én felvetésem, várom mindenki ötleteit és sztem nyári szünetben valamelyik napra hozzuk össze ezt a dolgot, hogy csináljunk egy kis reklámot magunknak és magának a fotózásnak Dunaszerdahelyen.

2009. május 18., hétfő

Csodálatos logó



Tehát íme a "logó" stílusosan fénnyel rajzolva merhámérne, és pár kihagyhatatlan előnyös fotó Béláról (nem bírtam megállni h ne töltsem fel).

2009. május 17., vasárnap

2009. május 15., péntek

DIY makró

Avagy csináld magad makro-közgyűrű.

(Mivel az aktív fotóklubos élethez a szervezkedéssel nem nagyon tudok hozzájárulni, gondoltam indítok egy sorozatot, ahol esetleg hasznos tanácsokkal szolgálhatok mindenféle technikák és felszerelés témában. Hátha kedvet kaptok egy kis barkácsolásra.
Kezdetnek itt egy kis egyszerű cucc. Egyszerű megcsinálni, és szinte semmibe sem kerül.)

A makrófotózás jó kis téma. Mindenki szereti, és aki még nem próbálta, majd megszereti. Ha makrót akarunk fotózni, nem kell mást tenni mint a fényképezogépről az objektívot pár centire távolabb helyezni a testtől, és valamivel leárnyékolni a keletkezett rést. Ezt akár egy darab összetekert fekete papírral is megtehetnénk. Persze vehetünk sok pénzért a gépünk bajonettjéhez passzoló csilli-villi gyári cuccot, de hát azt a pénzt értelmesebben is el lehet költeni.

tipp: Kerüljük a mindenféle olcsó fajta makro-előtét-lencséket. Többnyire ócska kínai gyártmányok, amik nem az optikai minőségükről híresek.

A célnak legjobban egy vécépapír kartongurigája felel meg. Biztos hogy van otthon, és már nem kell rá sokat várni. Különböző gyártók más más átmérőjű gurigára tekerik a papírt, ezért lehet próbálgatni melyik passzol a gépünk bajonettjéhez. Jó ha az obi bajonet része pont beleszorul a papírcsőbe, vagy a cső a géptestbe, mert úgyis csak kézzel fogjuk összetartani az egészet, és így kicsit könnyebb dolgunk lesz.

tipp: Ha a papírt a gurigáról letekerve használjuk, sokkal tovább kitart.

Természetesen akármilyen más hasonló dologból meg lehet csinálni. Én konkrétan nyomdapapír karton csövét használtam, Masszív darab, nem lapul össze ha ráülnek a buszon, viszont sokkal nehezebb dolgozni vele.
Első lépésben vágjunk le a gurigából a nekünk megfelelő hosszúságú darabot. Nyolc centi körüli hosszúság már annyira extrém nagyítást produkál, ami szinte már felesleges, és elég nehéz vele dolgozni. Maradjuk tehát az 5 centi körüli hossznál.

tipp: Egy kiadós hasmenés után csinálhatunk akár több, más-más méretű darabot.

Itt ügyeljünk, hogy azért aránylag egyenesre vágjuk.

tipp: Ne a combunkra szorítva vágjuk, éles késsel, mert az könnyen kicsúszik a kartonból, és akár egy centi mély sebet is ejthet a lábunkon, ami nagyon fáj és sokáig vérzik. És persze a nadrág is kilyukad.

Mivel valószínű, hogy mégsem találtunk pont megfelelő átmérőjű csövet, kis papírcsík beragasztásával szűkíthetünk a nyíláson (de ez nem minden nyílásra igaz), pont annyira, hogy az objektív ne essen ki belole. (Fontos! hogy nem vállalok felelőséget a -mégis kiesett és összetört objektívekért. Nem én adtam rossz tanácsot, hanem te végeztél pancser munkát.)




Most már csak a guriga belsejét kell fekete színűre festeni, hogy a belső visszaverődéseket kiküszöböljük. Ez ugyanis sokat ront a képminőségén, főleg a kontraszton. Ha nem akarunk mindent összekenni, vagy nincs kéznél matt fekete festék, elég a csőbe szúrni egy darab fekete papírt.

tipp: Felnyitod a fénymásolót, megnyomod a nagy gombot, és már neked is van fekete papírod.



Lényegében meg is volnánk. Fontos lehet még tudni, hogy a mindenféle modern digitális gépünknél itt megszűnik a kommunikáció a gép és az objektív között. El lehet tehát felejteni az autofókuszt (aminek itt amúgy sincs sok értelme), rosszabb esetben a fénymérést és a mindenféle automata módokat is. Továbbá érdemes felhozni a pincéből a rég nem használt Praktica vagy Zenit jó fényerős alapobjektívjét. Sokkal jobb eredményt produkál, mint egy kit-ben vásárolt műanyag zoom obi (és talán olcsóbb is pótolni, ha mégis leesne).

tipp: Két gyűrű egymásba csúsztatásával fotózás közben tudjuk a hosszát -és így a nagyítás mértékét változtatni.

Amatőr szinten ingyen közgyűrű... nem is kell több.
Remélem azért valaki hasznosnak találja a fent írtakat, és kedvet csináltam egy kis makro-fotózásra.


(a film még a gépben. ha kifotózom, majd rakok pár fotót is)
Legközelebb ha időm engedi, lyukkamerát építünk.
Addigis sok szép fotót!

edit:
Pár hirtelen készült tesztfotó (tényleg nagyon sok a 8 centi hosszú cső).
hagymavirág:
cukor a kürtőskalácson:
led:

"Stúdió"

Szó volt h összeharácsolunk valami kis stúdiófélét és mivel lámpákat ha minden igaz kapunk (3at) már csak háttér kell meg ilyesmi...
Körül is néztem kishazánkban szerintem legnagyobb válaztékkal rendelkező webshopos helye a www.darian.sk én már vásároltam tőlük, korrektek is gyorsak is...

Háttér gyanánt papírtekercs lenne a legjobb szerintem, mert ez 11m-es tekercs szal ha összekoszolódik akkor levágod és kész, a szinét el kéne dönteni majd...

Ez lenne a papírháttér, ára 85 euró

Ehhez még kell valami ami tartani fogja. Legyegyszerűbb falra fúrható vas darab lenne amit egy ügyes ismerősömmel meg is tudnék csináltatni meg fel is szerelné masszívan de mivel nem lesz annyira nagyon állandó helyünk ezért mobil rendszer fog kelleni amit könnyedén el is tudunk pakolni ha éppen útban lesz.

Erre ez lenne a megoldás, ára 89,99 euró

Meg akkor már elkelne legaláb még egy derítőlap is (egy nekem van amit lehetne használni)...

Ez lenne a legolcsóbb tétel, 27,92 euró

Meg még nagyon jó lenne egy softbox-féle, amit talán még mi is össze tudnánk barkácsolni egy közös foglalkozás címszó alatt megrendezett klubtevékenység keretein belül, és közben jól is szórakozhatnánk.

Őszintén zólva nem éppen olcsó dolog főleg úgy hogy durván 175 euróért lenne 1 darab egyszinű hátterünk... Persze biztos van olcsóbb megoldás is erre a dologra úgyhogy ha valakinek van valamilyen briliáns ötlete háttérre vagy hordozható háttértartóra akkor hajrá!
Legjobb lenne ha egy szponzor jelentkezne vagy ha találnánk valakit vagy valamit aki adna egy kis "injekciót" nekünk...

játék NO.2


az előző játék óriási sikerén, és rajongói levelek 100ain felbuzdulva, úgy döntöttem, hogy hirdetek egy ilyen következő halucinációt...
úgyhogy: kivanaképen?

az értékes nyereményt ezúttal, a spájzban találjátok, a kolbász mellé akasztva...

2009. május 14., csütörtök

Lagzi kicsit masként: John Michael Cooper


További képek: http://www.altf.com/

Gyűjtögetünk...

Na tegnap voltunk megnézni a csemadok épületét belülről. Sokkal bizalomgerjesztőbb mint kívülről, sőt, úgyhogy szerintem jó helyünk lesz ott. Lent a nagy teremben lehetne kialakítani a stúdió-félét aminek mobilnak kell lennie mert nem meradhat állandóan ott mivel a termet más célokra is használják, szóval állványos reflektorok igéret szerint lesznek, már csak egy állványos hátteret kell szerezni vagy papírból vagy textilből (utánanézünk hogy melyik milyen, hogyan, mennyiért).
Fönt van a szép kis fürdőszoba egyetlen tetőablakkal amit könnyedén be lehet sötétíteni, mosdóval wc-vel zuhanyzóval szóval nem laborálás után vagy közben lehet mást is csinálni :)
Ahogy néztük elfér majd oda egy kisebb asztal is, valamint fog még kelleni egy elosztó és egy foglalatos kábel amibe az égőt csavarjuk, mivel csak neon és egy "modern" plafon lámpa van.
A fürdőből nyílik a tetőtér ahol jelenleg nincs semmi, de "raktárnak" tökéletesen megfelel nekünk mivel a fürdőből is nagyjából el kell majd pakolgatni...

Következő programnak azt beszéltük meg, hogy mindenki összeszed amit tud, nagyítót tálcákat, edényeket, csipeszeket..., aztán a jövő héten valamelyik nap elvisszük oda és megnézzük hogy mit tudunk belőlük összehozni. Egyelőre így látatlanban igérkezik 2-3 nagyító, meg tálca meg előhívótank szóval szerintem nem lesz gond. :)

2009. május 8., péntek

Alakul...

Na szóval ma voltunk beszélgetni Huszár Lacibával a "csemadokbácsival" és meglepően jó dolgokkal kecsegtetett minket!
Helyünk az tuti, labornak is van egy tetőteres fürdőszoba folyóvízzel! ahova igéret szerint intéz egy sötétítőt az egyetlen kicsi ablakra valamint egy konektort merthogy az jelenleg nincs a fürdőben...ja és ma este még egy szárítót is felajánlottak nekünk miután Lacibá eldicsekedett velünk valakinek...:)
Úgy néz ki hogy kisebb stúdió féle is lesz majd ugyanis nemrég szereztek pár reflektort, de nem olyan "baumaxos" kertit hanem rendes fényterelős kis reflektorokat amihez állítólag kis keverőpult is van ahonnan lehet őket vezérelni, ehhez még majd valahogy alakítunk egy két felcsvarhatós hátteret meg ilyesmiket aztán lehet szórakozni...
Beszéltünk arról is hogy majd elhívunk híresebb, komolyabb "nagyöregeket" beszélgetésre vagy kisebb előadásra, HuszárLacibának vannak ilyesféle ismerősei Szlovákiában és Magyarországon egyaránt pl Huszár Tibort emlegette...

Jövő héten valamikor mennénk megnézni a helyet meg lehetőleg kitalálni valami konkrétat amivel indíthatnánk a fotóklubot nagyobb keretek közt és amit lehetne reklámozni is itt-ott hogy haljanak rólunk...

Úgyhogy elsősorban Béla meg a többiek egyeztessünk h mikor jó nagyjából mindenkinek és akkor elmennénk a csemadokba körülnézni...

Dióhéjban ennyi lenne, én személy szerint nagyon örülök a mai fejleményeknek...remélem sikerül is megvalósítani mindent és minden úgy alakul majd ahogy igérték...:)

2009. május 7., csütörtök

hófehérke M8


hamár téma a fényképezőgépek rojszrojsza, akkor szeretném megmutatni az én kedvencemet ebbő a tipusból és kategóriából. nem szeretnék leragadni, a klasszikus puritán, fekete külsőnél. kiszemeltem az 500darabos limitált szériában gyártott safari editiont. vártam a megfelelő pillanatot, mikoris valamiféle adminisztrációs hiba folytán a számlám egyenlege megtizszereződik. türelem rózsát terem... mondják...
ekkor került képbe a következő limitált szériás m8-as, hófehér ruhában. a gép paraméterei egyenlőre még nem ismertek... ugyanakkor kifejezetten felemelő érzés egy ilyen masinára várni. az ára viszont annál csüggesztőbb, alsó hangon 10 000 dollár....

pumpa idézet:
"valóban gyönyörű, exklúzív ajándék - elsősorban gazdag önmagunknak. Ilyesmit nem ajándékoz az ember, vagy ha igen, visszalopja... " :)

játék





Aki kiatlálja, hogy kit ábrázol a kép, értékes nyereményeket találhat az utcán... nehezités gyanánt kettészkenneltük. :)

Színvonal növelése érdekében nehezítettünk a feladaton. Dupla megfejtésért természetesen dupla nyeremény jár! :)

2009. május 6., szerda

Leica M8


A tavalyi Photokina egyik nagy szenzációját a német fotóipar gyöngyszemének, a Leicának az elsõ távmérõs digitális fényképezõgépe, az M8-as jelentette. Folytatást itt olvashatod: http://fotovilag.hu/tesztcikk/37/Leica_M8

tömeg

figyelemreméltó a teszkógazdaságos szinvilág... :)

2009. május 5., kedd

Rikki Kasso



Üdv Kassopia világában! [katt] vagy [katt]

Poén :-) TRANSFOTYÁK ( PHOTON T34)

















Megláttam, megvettem, megfotóztam :-)

idézet

"Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel"Robert Capa

2009. május 3., vasárnap

Nikon D5000

Elsősorban az utazó és a családi képeket készítő hobbifotósokat célozta meg a Nikon új belépő kategóriájú tükörreflexes gépével. A D5000 egy fokozattal összetettebb, mint a teljesen alapszintű D60. Tudásában és szolgáltatásaiban a D60 és a D90 között helyezkedik el. A kis méretű, egyszerű kezelésű kamerába sokféle automata funkciót építettek. A fő újdonság a Nikon DSLR kameráknál eddig nem létező lehajtható és kifordítható monitor. A másik fontos fejlesztés a javított videofelvétel készítés lehetőség. Folytatás: http://fotovilag.hu/tesztcikk/151/Teszt__Nikon_D5000