Elköltöztünk




Elkészült a weboldalunk, úgyhogy ezentúl ott találkozunk.
Csodálatos lett és mindig friss infókkal lesz teli és van virtuális kiállítótermünk meg minden más jó...

Ugrás ide:







2009. április 25., szombat

holga-lomografi

ha jó emlékszem a kaptáron is szóba került a lomográfia témája... eredetileg nyúlnyomra irtam ezt a posztot, úgyhogy magamat idézem:) annakidején rendesebben rá voltam feszülve a témára, és azóta is holgát hajtok. szóval, ha valakinek van otthon, az nehabozzon eljuttani hozzám... lehetőleg "kinofilmes" verzióban... (:talán sokat akarok)

HOLGA, avagy a tökéletes tökéletlenség.
"az a bizonyos 1982-es év remek volt. mindketten napvilágot láttunk :-)
hogy mi benne a "tökéletes"? a kedves teljesen műanyag (szerintem nőnemű). használata egyszerű mint a pofon. a beállitások lehetőségei egyenlőek a nullával. a gyári csomagolás része egy tekercs fekete ragasztószalag, ami az itt-ott beszivárgó fényt hivatott megállitani. a digitális kultúra a jovőé, a gépbe filmet fűzünk, olyat amilyen van, amit tetszés szerint húzunk tovább, vagy ide-oda, igy egy kockára X-szer exponálhatunk. a fotók magukért beszélnek. a fényképek széle mindig sötétebb, mint a közepe, a szinek telitettek, a kontraszt erős. a fotók szélei sokszor elmosódottak. még sosem fogtam kezemben ilyesmi csodát, de akinek van lehetősége adja meg nekem ezt az örömöt. jómagam is dolgozom az ügyön."
mostanra már nem tudom eldönteni, hogy a fehér vagy a zöld tetszik jobban...finom jobbkanyar...
használói, a lomográfia hivei ragaszkodnak is mindenféle képi hibához. hippik a fotográfia halmazából. csak a miheztartásvégett: a lomográfia tizparancsolata:
1. Vidd magaddal mindig a Lomo-dat, bárhova is mész!
2. Használd mindig - nappal és éjszaka!
3. A lomográfia nem bolygatja meg az életedet, de részét képezi!
4. Próbálj meg a csípőd magasságából fotózni!
5. Menj a lehető legközelebb a lefényképezendő tárgyakhoz!
6. Ne gondolkodj!
7. Légy gyors!
8. Ne akard előre tudni, milyen lesz a kép!
9. Később se!
10.Fütyülj a szabályokra!"

5 megjegyzés:

Göndör László írta...

hmm öszinten tetszik ez a geep, annyira szar hogy maar joo :-))

Edmár Béla írta...

garantáltan szín műanyag az egész. :D

Göndör László írta...

imaadnaam...jobb mint egy Transformer :-)

sooslaca írta...

ó hát igen :))
a http://shop.lomography.com/shop/ oldalon van sokkal több finomság mint a magyar megfelelőjén, itt találni 35mm-es holgát is igaz h most csak pinhole-os verzióban de régebben volt "rendes" verziója is, gondolkodtam is akkor h rendelek de már bánom h nem tettem meg...

ferencke írta...

ogproof, ne akarj 35-ös holgát! meg lomo lc-a-t se. az igazi fííling a 6x6-os-ból jön elő. ezeknél a kicsiknél pl a vignyettáció művileg van megoldva, kitakarással az obi mögött. az meg -habár néha jól néz ki, nem az igazi. egy holga_120N ebay-on kb 500~600 koronára jön ki, nem olyan vészes. a diana kicsit drágább, de többet tud, és "rosszabb" (tehát jobb) a lencséle. (én nemsokára biztos hogy beújítok egyet).
esetleg ajánlom a "Vivitar Ultra Wide and Slim" gépet. ha 35, akkor ez. vagy a jó őreg teszkóskisszuperszar...